Biomasszázs

Gerinctorna

Ajánlom: mindenkinek, akinek kevés lehetősége van a mozgásra vagy ülőmunkát végez, ezért fáradékony, rosszul alszik, merev a nyaka, fáj a háta és időnként „nem találja a helyét”.

Fontos:

a torna alatt jó „kikapcsolni” a külső zajokat, érdemes olyan időpontban elvégezni, amikor még – már mindenki alszik vagy csak egyszerűen becsukni a szobaajtót, hogy csak és kizárólag magadra tudj figyelni.

Ellazulás:

Feküdj le a padlóra, hunyd be a szemed. Nézd végig a gerincedet a belső szemeddel, gondolatban, nézd végig, hogy minden csigolyád a megfelelő helyen van. Ahol feszültséget-görcsöt érzel, próbáld összecsomagolni ezt az érzést és a kilégzéskor kifújni a levegővel együtt. Tudd, hogy a kilégzési fázis a lehetőség a lazításra, ebben az állapotban tudod a görcsöket feloldani magadban. Addig végezd egy-egy helyen, amíg teljesen megszűnik a feszülés érzése. Minél inkább feszül, annál inkább koncentrálj arra, hogy a levegő kifújásával a feszültség is eltávozik.

Segítségképpen az elülső középvonalban a torkod alól elindulva finoman nyomogasd végig az ujjbegyeiddel egészen a szeméremcsontig a befogadó meridiánt, és figyeld meg, ahogy a finom nyomás hatására a gerinced egyre inkább lelazul, valósággal lesimul a padlóra.

A bal térded húzd fel, kulcsold át a lábad a kezeddel és próbáld közelíteni minél inkább a mellkasodhoz. Ne erőlködj, ha feszül és kényelmetlen az érzés, csak koncentrálj a kilégzésre, és a feszültséget fújd ki a levegővel együtt. Lazulj ebben a pozícióban legalább 1-1,5 percig. Élvezd, ahogy nyúlnak az izmaid. Kicsit ringasd meg magad jobbra-balra is és érezd, ahogy lelazul a medencéd, nyúlik a nagy egyenes hátizmod.

Ugyanezt ismételd meg a jobb lábaddal.

Ismételd meg úgy is, hogy mindkét lábadat átkulcsolod.

Jó.

A következő gyakorlatban, amelyik oldalra csinálod, azon az oldalon a térd-váll vonalat tekintsd középvonalnak.

Húzd fel a bal lábad, a kezeiddel támaszkodj meg egy kicsit oldalt, és felfelé kifelé elindulva a térdeddel rajzolj le egy fektetett nyolcast úgy, hogy a középpontja a nyolcasnak a térd-váll vonala legyen. Egy végtelen jelet rajzolj így a térdeddel.

Nyolcszor-tízszer rajzold le a nyolcast a térdeddel. Dolgozz folyamatosan, lassan, szépen nyugodtan. Ne siesd el. Hagyd, hadd nyúljon minden kicsi izmod.

Jobb lábaddal ismételd meg.

Páros lábbal is ismételd meg a gyakorlatot.

Előfordulhat, hogy eleinte fáj, sőt kifejezetten kellemetlen lehet, de nagyon szépen megedződik-megerősödik így a medence, elmúlik a hát-nyak-váll fájás. Megszűnik a fejfájás. Jó a vérkeringés ismét.

Most húzd fel a jobb lábad és balra a padlóra próbáld letenni úgy, hogy a jobb vállad a lehető legközelebb maradjon a padlón.

Balra is csináld meg. Legalább 1-1,5 percig maradj így. Lazíts. Fújd ki a levegővel együtt az összes feszültséget magadból.

Mindkét lábad húzd fel, és jobbra-balra tedd le a padlóra, nyújtsd a hátad.

Jó. Most egy kicsit pihenj még a padlón. Nézd meg a belső szemeddel, hogyan változott meg a csigolyák helyzete. Ugye, minden szépen a helyén van?

Mint egy igazi kéjenc macska, állj fel lassan a padlóról úgy, hogy közben a hátadat megnyújtod. Nagyon lassan állj fel így. Csigolyáról csigolyára emelkedj fel. Nyújtózz meg egy kicsit.

Lelazult a hátad?

Egészségedre váljon!

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © Biomasszázs. All rights reserved.